piatok 11. mája 2012

Domáca paštéta

Neverili by ste mi, ale paštéta je moja obľúbene pochúťka, najmä tá ktorá je vyrobená z produktov ktorých pôvod si viete odkontrolovať.

Suroviny

* 1 kg bravčovej pečene (trochu povaríme vo vriacej vode 3-5 minút)
* 2 kg údenej slaniny (pomelieme s vychladnutou pečeňou)
* 6 vajec
tieto suroviny podľa chuti
* soľ
* mleté čierne korenie
* muškátový oriešok – kvet

Postup prípravy

Všetky suroviny dobré rozmixujeme. Pokiaľ nemáme mixér, tak 2x pomelieme na mäsovom mlynčeku.

Takto vymiešanú zmes plníme do pohárov alebo do plechoviek a sterilizujeme ( doba varu cca 1 hodina) Plechovky hneď schladíme v studenej vode. Sklenené poháre necháme voľne vychladnúť.

Pri tomto množstve dostaneme cca 3-4 kg hotovej paštéty, na ktorej si pochutnáte. A určite sa Vám rýchlo stratí z komory. 

Autor: Rudolf Hudák,  - Recept z kuchárskej knihy našej babky