Čo budeme potrebovať
1kg hladkej múky
3 dkg čerstvých kvasníc
15 dkg prelisovaných varených zemiakov (4 varené zemiaky)
2 lyžičky soli
1 lyžička rasce
4 – 6 dcl vody
Celková doba prípravy cca 2 hodiny
Postup prípravy
Večer sa urobí kvások – z asi 15dkg hladkej múky, 1 droždie,
2dcl vlažnej vody a 15dkg zemiakov
Na druhý deň, zamiesime zo zvyšnou múkou, soľou
a rascou husté nelepené cesto. Necháme asi
45 minút kysnúť, potom vyváľame, dáme do misky na pomúčenú utierku alebo
obrúsok (dobré pomúčiť) a znovu necháme kysnúť (cca 15 minút).
Potom cesto vyklopíme na pomúčený pekáč (plech) alebo na
kapustné listy cesto potrieme vlažnou vodou a pečieme 20 minút pri
najvyššej teplote - 250ºC. Potom znížime teplotu na 180ºC. Po ďalších 10
minútach potrieme chlieb vlažnou vodou. Chlieb ešte 30 minút dopečieme. –
Celková doba pečenia 1 hodina)
Upečený ho potrieme vodou a s plechu ho vyklopíme
na obrúsok a necháme prikrytý vychladnúť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára