utorok 8. mája 2012

Domáci chlieb

Večer si pripravíme kvások a na druhý deň ráno spravíme cesto na chlebík

Čo budeme potrebovať
1kg hladkej múky
3 dkg čerstvých kvasníc
15 dkg prelisovaných varených zemiakov (4 varené zemiaky)
2 lyžičky soli
1 lyžička rasce
4 – 6 dcl vody
Celková doba prípravy cca 2 hodiny


Postup prípravy


Večer sa urobí kvások – z asi 15dkg hladkej múky, 1 droždie, 2dcl vlažnej vody a 15dkg zemiakov

Na druhý deň, zamiesime zo zvyšnou múkou, soľou a rascou husté nelepené cesto. Necháme asi  45 minút kysnúť, potom vyváľame, dáme do misky na pomúčenú utierku alebo obrúsok (dobré pomúčiť) a znovu necháme kysnúť (cca 15 minút).

Potom cesto vyklopíme na pomúčený pekáč (plech) alebo na kapustné listy cesto potrieme vlažnou vodou a pečieme 20 minút pri najvyššej teplote - 250ºC. Potom znížime teplotu na 180ºC. Po ďalších 10 minútach potrieme chlieb vlažnou vodou. Chlieb ešte 30 minút dopečieme. – Celková doba pečenia 1 hodina)

Upečený ho potrieme vodou a s plechu ho vyklopíme na obrúsok a necháme prikrytý vychladnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára