50 dlg polohrubej múky, soľ
kvások ( 5dkg droždia, 1 lyžica cukru, 1 lyžica múky
a 250ml vlažného mlieka)
18dkg masla (môže byť aj polovica rastlinného tuku)
10 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtky + 1 vajce (na potretie vianočky)
štipka muškátového kvetu
hrsť hrozienok (vopred namočených v rume)
hrsť nasekaných mandlí
Postup prípravy
Múku so štipkou soli (trošku soli) zmiešame
s vykysnutým kváskom, pridáme ostatné prísady a vypracujeme najprv
vareškou, potom rukami hustejšie cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme
na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
Potom cesto rozdelíme na 9 dielov, z ktorých vyvaľkáme
valčeky a splietame ich po štyroch, troch a dvoch vrkočov.
Z nich zložíme vianočku a ešte necháme ½ hodiny kysnúť.
Potom ju
potrieme rozšľahaným vajíčkom a prizdobíme mandľami a vložíme do
vyhriatej rúry. Vianočku pečieme 25 minút pri 200ºC
Špajdľou vyskúšame, či je upečená. Ak na drievku nezostane
cesto, je upečená. Necháme ju vychladnúť.
Môžeme ju pocukrovať a podávame ako sviatočné raňajky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára