streda, 9. mája 2012

Voňavá Vianočka

Suroviny:

50 dlg polohrubej múky, soľ
kvások ( 5dkg droždia, 1 lyžica cukru, 1 lyžica múky a 250ml vlažného mlieka)
18dkg masla (môže byť aj polovica rastlinného tuku)
10 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtky + 1 vajce (na potretie vianočky)
štipka muškátového kvetu
hrsť hrozienok (vopred namočených v rume)
hrsť nasekaných mandlí


Postup prípravy


Múku so štipkou soli (trošku soli) zmiešame s vykysnutým kváskom, pridáme ostatné prísady a vypracujeme najprv vareškou, potom rukami hustejšie cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.

Potom cesto rozdelíme na 9 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky a splietame ich po štyroch, troch a dvoch vrkočov. Z nich zložíme vianočku a ešte necháme ½ hodiny kysnúť. 

Potom ju potrieme rozšľahaným vajíčkom a prizdobíme mandľami a vložíme do vyhriatej rúry. Vianočku pečieme 25 minút pri 200ºC

Špajdľou vyskúšame, či je upečená. Ak na drievku nezostane cesto, je upečená. Necháme ju vychladnúť.

Môžeme ju pocukrovať a podávame ako sviatočné raňajky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára