štvrtok, 2. augusta 2012

Zaváraná zelenina

Vynikajúci spôsob uskladnenia rôznej zeleniny, ak už nemáme voľné miesto v mrazničke prípadne si nechcem zbytočne zvýšiť účty za elektrinu :)

Je to veľmi dobrý a vhodný polotovar najmä v zime - pri tzv rýchlom varení - pridáme len nejaké ďalšie suroviny a polievka je hotová.



Ingrediencie
* zelenina (mrkva, kaleráb, karfiol...)
* soľ
* petržlenová vňať


Postup prípravy
* Dobre očistenú zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, karfiol, hrášok, zelená fazuľka, petržlenová vňať) nakrájame.
* Vo väčšej nádobe podľa chuti osolíme vodu a od bodu varu v nej sterilizujeme zeleninu 5 minút
* Potom ju vyberieme a dáme do studenej vody vychladiť. vodu prípadne aj vymeníme.
* Vychladenú zeleninu vyberieme a hneď dávame do pripravených skiel na zaváranie. 

/ Zeleninu prekladáme zelerovou a petržlenovou vňaťou /

* Do každého zavarovacieho skla (0,3l) dáme navrch kávovú lyžičku soli, do väčšej (0,7l) slabšiu polievkovú lyžicu soli a zalejeme studenou vodou.
* Sklá uzavrieme a sterilizujeme od bodu varu cca 45 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára