sobota 27. októbra 2012

Osie hniezda



Ingrediencie
* 250 g margarínu
* 350 g polohrubej múky
* 20 g droždia
 * 20 g cukru
* 1 žĺtok
* soľ. mlieko
* vanilkový cukor

Plnka
* 100 g orechov
*  80 g práškového cukru
 * 10 g kakaa
* mletá škorica

Postup prípravy:
Tretinu múky zmiesime s margarínom, sformujeme na placku a na chladnom mieste necháme stuhnúť. Do zvyšku múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, žĺtok, soľ, vlažné mlieko a vypracujeme cesto.
Necháme ho nakysnúť a do vykysnutého zabalíme tukovú placku. 
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme do oblžníka, zložíme v štyroch vrstvách na seba a prikryjeme utierkou.
V 10 minútových intervaloch cesto ešte dva razy vyváľkame a preložíme. Napokon ho vyvaľkáme do oblžníka, potrieme mliekom, posýpeme plnkou ( zomleté orechy, cukor, kakao a škoricu zmiešame) a stočíme ako závin.
Pokrájame asi na 1,5 cm kúsky, ktoré kladieme reznou plochou na plech. Mierne roztlačíme a necháme ešte 15 minút nakysnúť a upečieme. 
Upečené posypeme vanilkovým cukrom.