pondelok 19. novembra 2012

Čajové a dezertné pečivo

Vari nijaké sviatky sa nezaobídu bez známych lineckých keksov, vanilkových keksov, medvedích labiek, snehových kokosových pyštekov a rôzneho jednoduchého alebo zložitejšieho dezertného pečiva.


Pripravujeme ho rozličnými spôsobmi, či už z mieseného cesta, ktoré buď vykrajujeme rozličnými malými formičkami, alebo pečieme vo formičkách, z miešaného alebo vareného tzv. odpaľovaného cesta a pod.
Niektoré keksy plníme lekvárom alebo orechovou, prípradne mandľovou plnkou a polievame rozličnými polevami.

Čajové pečivo pripravujeme prevažne z hladkej múky. Pridávame doň maslo alebo rastlinný tuk, práškový a vanilkový cukor, žĺtky alebo celé vajcia, orechy, mandle, čokoládu, kakao, kokosovú múčku, verené gaštany a pod.
Dochucujeme ho citrónovou kôrou a šťavou, rumom, čiernou kávou  mletou škoricou, voňavými klinčekami, feniklom, zázvorom, anízom a pod.
Na skyprenie dávame prášok do pečiva, prípadne štipku soli.

Určité druhy čajového pečiva sú trvanlivé a môžeme si ich pripraviť do zásoby. Niektoré dokonca získajú tú pravú chuť až po niekoľkých dňoch.
Odkladáme ich v uzavretých nádobách na suchom mieste.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára