nedeľa 6. januára 2013

Bavorský Jablkový Koláč


Ingrediencie
Na jednu formu

* 350 g hladkej múky
* 200 g masla
* 100 g práškového cukru
* 1 bal. vanilkový cukor
* 2 vajcia
* trocha soli
* 1/2 bal. prášku do pečiva
* 5 lyžíc mlieka
* 5 olúpaných jabĺk
* 3 lyžice krupice
* 1 bal. škoricový cukor
* 2 lyžice hrozienok (svetlých)



Postup prípravy:
1. Z múky, nastruhaného másla, práškového cukru, vanilkového cukru a jedného vajcia, prášku do pečiva, soli a mlieka vypracujeme cesto. Necháme ho asi 30 minút odpočívať v chlade.

2. Jablká nastrúhame a premiešame s cukrom, škoricovým cukrom a hrozienkami.

3. Rúru predhrejeme na 200 °C a koláčovú formu vymažeme tukom.
4. Z cesta oddelíme 2/3, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, cestom vyložíme formu tak aby boli okraje zvýšené.

5. Formu naplníme jablkami, zakryjeme druhým vyváľkaným cestom a okraje spojíme. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a na niekoľkých miestach popíchame vidličkou.

6. Pečieme 45 minút. Po 10 minutách stiahneme teplotu na 180 °C a ešte pečieme 30 až 35 minút.

Tip.: Aby sme spodné cesto nemali príliš vlhké, je dobré na spodok cesta natrieť sladký tvaroh.


Dobrú chuť