sobota, 26. januára 2013

Šampiňónová polievka so sušenými hríbmi


Ingrediencie
* 700 g šampiňónov
* 2 ks cibule
* 3 strúčiky cesnaku
* 1 ks mrkvy
* trocha petržlenu
* 3 ks zemiakov
* 1 ks šľahačková smotana 33%
* trocha sušených hríbov (ak máte)
* soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie a trocha tymiánu
* petržlenová vňať 

Postup prípravy

1) Na drobno nakrájanú a trocha osolenú cibuľu opražíme. Na nej orestujeme na jemno nastrúhanú mrkvu, petržlen a 1,5 strúčika nakrájaného cesnaku. Pridáme sušené hríby, nakrájané šampiňóny. Premiešame a podlejeme pol litrom vody.

2) Takto polievku znovu osolíme, pridáme mleté čierne korenie, mletú rascu a pretlačený zvyšok cesnaku. Povaríme cca 6-7 minút a pridáme šľahačkovú smotanu. Rozmixujeme na hladko. Ak máme polievku príliš hustú pridáme trocha vody.

3) Zemiaky nakrájame na malé kocky a vložíme ich do polievky. Ešte trocha povaríme, kým nám zemiaky zmäknú. Spolu so zemiakmi do polievky pridáme ešte čerstvý alebo mletý tymián.

4) V závere po odstavení polievky pridáme do nej ešte 2-3 lyžice kyslej smotany. Pri podávaní môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.