Ingrediencie
Cesto:
* 300 g hladkej múky
* štipka soli
* 120 g práškového cukru
* 150 g masla alebo palmarínu
* 1 žĺtok
* 1 vajce
Plnka:
* 750 g očistených sliviek
* 50 g práškového cukru
* 1 lyžica mletej škorice
* 50 g zomletých vlašských orechov
Postup prípravy
Cesto:
1) Múku, soľ a cukor preosejeme na dosku, pridáme maslo, žĺtok, 1 necelé vajce (trocha si odložíme na potretie) a zamiesime cesto, ktoré na chvíľu odložíme na chladné miesto.
2) Potom z cesta odoberieme 1/3, ostatné cesto na doske posypanej múkou vyvaľkáme, dáme na plech, poukladáme naň rozpolené slivky a posypeme ich cukrom, škoricou a orechmi.
3) Z odloženého cesta sformujeme tenké šúľky (najlepšie vzorovaným vykrajovacím kolieskom), ktoré uložíme na slivky tak, aby vznikla mriežka, potrieme ju rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Pečieme pri teplote 180C do zlatista.
4) Upečený a vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame
mňam