pondelok, 25. marca 2013

Jablkovo - pistáciová torta

Výborná no na čas prípravy dosť náročná torta 


Ingrediencie
korpus
* 4 vajcia
* 250 g maasla
* 200 g kryštálového cukru
* Pl vanilkového cukru
* 2 Pl citrónovej šťavy
* 1 Čl nastrúhanej citrónovej kôry
* 400 g hladkej múky
* štipka soli
* 1 bal. prášku do pečiva
* 125 ml mlieka
* 250 g nasekaných pistácií
* maslo na vymastenie formy

Krém
* 75 g práškového cukru
* 50 g kyslej smotany
* 2 Pl želatinového stužovadla
* 500 g jablkového pyré (rozmyxované jablká)
* 1 Pl jablkovej pálenky ( kalvados)

Poleva
*150 g bielej čokolády
* 50 g masla 

Postup prípravy:
1. Maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny a po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme citrónovú šťavu a kôru. Do zmesi striedavo pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a so soľou a mlieko.

2. Cesto zmiešame so 100 g pistácií, rozdelíme na dve časti a jednu vylejeme do vymastenej tortovej formy. V rúre vyhriatej na 180 C upečieme do zlatista, najprv jednu a potom druhú časť cesta. Vyberieme na kuchynskú mriežku, necháme vychladnúť a každý korpus vodorovne prerežme na dve časti. Spodný korpus vrátime do tortovej obruče.

3. Medzitým dohladka vymiešame kyslú smotanu so želatínovým stužovadlom pripraveným podľa návodu na obale. Vmiešame pyré, cukor a jablčnú pálenku podľa chuti. Krém si rozdelíme na tri časti. Prvý ihneď rozotrieme na korpus, zakryjeme druhým a postup opakujeme, kým neminieme všetky pláty korpusu. 

4. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a pridáme maslo. Časť si odložíme bokom. Rozpustenú čokoládu nanesieme na povrch torty a odložíme ju do chladničky a necháme ju niekoľko hodín tuhnúť.

5. Keď torta dostatočne stuhne, vyberieme ju, odstránime tortovú obruč a rozpustíme odloženú čokoládu. Boky torty potrieme zvyšným krémom a polejeme čokoládou + boky môžeme posypať zvyšnými pistáciami. 

čas prípravy : 80 minút   -  čas pečenia : 60 minút