piatok 1. marca 2013

Makovo - višňová štrúdľa


Ingrediencie
Cesto: lístkové cesto alebo
* 250 g hladkej múky
* 1 ks vajce
* 150 g biely jogurt
* 1 kávová lyžička soli (zarovnaná)
* 1 polievková lyžica oleja

Plnka:
* 150 g mletý mak
* 700 g višne zavárané alebo čerstvé
* 150 g kryštálový cukor
* 100 g masla (alebo Hera )
* 30 g masla na potretie
* 20 g múka na podsýpanie

Postup prípravy:
Cesto:
Z uvedený surovín spracujeme cesto, tak že ho dlho hnetieme, aby bolo elastické a nelepilo sa. Cesto necháme aspoň hodiny odstáť. Ak by sa lepilo podsýpeme múkou. Na stôl rozprestrieme plátený obrús, ktorý posypeme múkou a na ňou vyvaľkáme cesto od stredu ku krajom. Potom ho pomúčenými rukami povyťahujem koľko to pôjde, tak aby bolo čo najtenšie. 

Plnka - plenenie:
Na cesto nasypeme pomletý mak, nie až ku kraju, na mak nasypeme kryštálový cukor a naň nakrájame maslo na malé kúsky. Na vrch poukladáme odkôstkované  višne bez šťavy.

Štrúdľu začneme pomaly rolovať, pred koncom si podložíme papier na pečenie - čím pri dokončeni rolovania sa dostane štrúdľa na papier čo nám uľahčí  manipuláciu.

Potrieme jú rozpústeným maslom a pečieme pri teplote cca 160C približne 45 minút. Upečenú posypeme práškovým cukrom. Necháme vychladnúť a môže ju pokrájať na kúsky. 

mňam