nedeľa, 19. mája 2013

Ovocný broskyňový koláč so želatinou


Ingrediencie
Cesto(piškóta):

* 4 ks vajíčka
* 200 g práškový cukor
* 200 g polohrúba múka
* 100 ml mlieka
* 100 ml oleja
1 bal. prášok do pečiva

Smotanovo-šľahačkový krém
* 2 ks kyslé pochuťkové smotany
* 2 ks šľahačka v prášku (pripraviť podľa návodu na obale)
* 2 bal. stužovač šľahačky
* 1 bal. vanilkový cukor
* 2 -3 pol. lyžice kryštalový cukor
* broskyne z kompótu

Želatina
* šťava z kompótu
* voda (dolejeme tak aby sme mali do objemu 900 ml)
* 120 g kryštálového cukru
* 2 bal. zlatý klas
* šumienka (výrazný nápoj v práčku napr, Tang, Pima, Bolero)
nie klasické šumienky

Postup prípravy:
Cesto:
Vajíčka vymiešame z práškovým cukrom, pridáme mlieko, olej a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Pečieme cca 30 minút pri teplote 200C do zlatista. Cesto necháme vychladnúť.


Smotanovo - šľahačkový krém:
V miske zmiešame 2 ks kyslej pochuťkovej smotany s 2 až 3 pol. lyžicami kryštálového cukru a 1 bal. vanilkového cukru. ZVLÁŠŤ v miske si pripravím šľahačku so stužovačom a primiešame ju k vymiešanej pochúťkovej smotane.
Takto pripravený krém natrieme na vychladnutú piškótu, ktorá ja na plechu, kde sa piekla. Na krém poukladáme pokrájané zavárané broskyne alebo aj iné ovocie. Dáme do chladničky trocha stuhnúť. Pokiaľ si pripravíme želatínu. 


Želatína:
Do hrnca vlejeme šťavu z kompótu, dolejeme vodu (cca 500 ml) aby sme dostali objem do 1 litra. Pridáme 2 bal. zlaté klasy, 120 g kryštálového cukru a celú šumienku (napr. bolero, tang atď... hlavne nie tie klasické šumienky.) a varíme pokiaľ nám nezhustne. 
Po uvarení a zhustnutí želatíny ju vychladíme a potom ju natrieme na smotanovo - šľahačkový krém (opatrne tak aby sa jednotlivé vrstvy nezmiešali.)

Koláč dáme do chladničky vychladiť najlepšie na celú noc
a ráno je Fantastický ....
mňam

A koľko Vás to bude stáť?