Koláč, ktorý nikdy nechýbal na tácke, keď bol sviatok. Ponúka harmóniu sladkej chuti maku a kyslej citrónovej polevy, či ríbezľového lekváru...
mňam
Ingrediencie
su na štvorcovú tortovú formu (nie na veľký plech)
cesto
* 300g hladkej múky
* 150g palmarín
* 120g práškového cukru
* 2 žĺtky
* 1/2 bal. prášku do pečiva
* 1/2dcl (50ml) mlieka
maková plnka
* 50g palmarín
* 170g práškového cukru
* 170g mletého maku
* 50g hrubej múky
* 1/2 bal. prášku do pečiva
* 2dcl (200ml) mlieka
* 4 bielka - a vyšľaháme z nich tuhý sneh
* 170g práškového cukru
* 170g mletého maku
* 50g hrubej múky
* 1/2 bal. prášku do pečiva
* 2dcl (200ml) mlieka
* 4 bielka - a vyšľaháme z nich tuhý sneh
* kôra z 1 citróna
+ potravinárske farbivo červené ( alebo šťava z čerstvých ríbezlí)
poleva
* šťava z 1 citróna
* bielko z 1 vajíčka
* 200g práškového cukru
* na ozdobenie 50g horkej čokolády
Postup prípravy:
1.krok
Pripravíme si cesto (palmarín, cukor a žĺtky si vymiešame), pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a mlieko. Vypracujeme si cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Jedno rozvaľkáme na table a dáme ho do vymastenej a múkou vysýpanej formy.
2.krok
Pripravíme si makovú plnku. - V miske si vymiešame palmarín spolu s práškovým cukrom, pridáme dobre pomletý mak, múku, prášok do pečiva, nastruhanú kôru z citróna a mlieko.Zamiešame mixérom. V druhej miske si vyšľaháme bielka na sneh a zamiešame ich už len varechou (plnka bude potom viac nadýchaná).
3. Krok
Prvé cesto vo forme potrieme ríbezľovým lekvárom, pridáme makovú plnku a na vrch položíme druhý plát cesta, ktorý popicháme vidličkou (cesto sa tak nebude nafukovať)
Pečieme v rúru cca 25 - 30 minút pri teplote 180C - pokiaľ cesto nebude mať zlatistú farbu.
4. Krok
Po upečení necháme koláč vychladnúť a potom si pripravíme citrónovú polevu. V miske vyšľaháme bielko z 1 vajíčka, práškový cukor a šťavu z 1 citróna + pridáme potravinárske farbivo červené ( v lete stačí aj šťava z čerstvých ríbezlí ) a rovnomerne polejeme koláč.
Koláč dáme do chladničky a po stuhnutí polevy môžeme ešte vrch pofrkať horkou čokoládou :) ,
5. krok
Dáme ho do chladničky stuhnúť - ak chceme aby cesto pri krájaní bolo mäkké prikryjeme koláč potravinárskou fóliou a necháme ho postáť v chladničke cez noc..
a potom už len maškrtiť :D