piatok, 16. augusta 2013

Perník od Babky


V jednoduchosti sa môže skrývať aj harmónia chuti.., ktorá sa snúbi s krásou :)
Perník od našej babky nám vždy vyvolá spomienky.

Ingrediencie
(ako odmerku použijeme šálku)

*  1 šálka kryštálového cukru
* 1 šálka silnej kávy (cca 3-4 lyžičky kávy)
* 1 lyžica palmarínu
* 2 celé vajcia
* 1 šálka práškového cukru
* 3 šálky hladkej múky
* 1 bal. kypriaci prášok do pečiva

* džem - podľa chuti ( najlepšie marhuľový)
* horká čokoláda (alebo čokoláda na varenie)+ trocha Cery



Postup prípravy :

1.krok
Pripravíme si v šálke kávu a v panvici si upálime cukor na karamel, ktorý zalejeme kávou. Takúto zmes necháme vychladiť (prelejeme do dvoch šálok a ponoríme do vodného kúpeľa, aby sa nám to rýchlejšie schladilo)
2. krok
V miske si mixérom rozmiešame maslo s 2 celými vajíčkami a práškovým cukrom ( miešame cca 2 minúty) pokiaľ nám nevznikne hladká zmes.Potom do nej pridáme vychladenú kávu s karamelom, 1 bal. kypriaceho prášku do perníka a hladkú múku a znovu vymiešame.
3.krok
Túto hotovú zmes vylejeme do formy vymastenej a vysypanej múkou. a zarovnáme tak aby nám perník rovnomerne vyrástol v rúre.
4. krok
Pečieme cca 25 minút pri teplote 180C. Po upečení hneď natrieme džem a necháme vychladnúť. Po vychladnutí polejeme čokoládou, ktorú si rozpustíme vo vodnom kúpeli s trochou "Ceri".



Nám tento koláč vydrží maximálne niekoľko hodín (a na druhý deň už je len prázdny plech :)

A koľko nás to stálo?

mňam :)